La mulți ani, Europa!

Avem motive să le mulțumim francezilor, nemților, olandezilor, italienilor pentru că ne-au permis și nouă, ruda mai săracă, să ne așezăm la aceeași masa cu bogații? Poate că da…

Oricât am fi de patrioți, dacă ne raportam la țara noastră în contextul apartenenței ei la Uniunea Europeană, România este un Vaslui al Europei.

Suntem simpatici, petrecăreți, uneori și harnici, dar tot suntem percepuți ca ruda de la țară care atunci când vine în vizită la oraș, lasă pe holul de la intrare dâre de noroi aduse din bătătură.

E adevărat că ruda de la țară nu vine cu mâna goală niciodată, a adus „în traistă” niște păduri, forța de muncă ieftină, teren agricol fertil și o piață de desfacere maricică pentru produse din vest frumos ambalate. Fiind o ruda mai săracă, nu ne-au lăsat să stăm prea mult în sufragerie, vezi spațiul Schengen, și nu ne-au dat pe mână jucăriile alea frumoase, vezi moneda Euro, dar ne permit să ne jucam prin bătătura lor și ne promit că dacă nu facem prostii va veni și ziua aia în care vom putea să le avem și pe acestea.

Pe de alta parte, avem liber acces la cămara cu bunătăți, vezi fondurile europene, și putem să îi ajutam cât vrem la treburi prin gospodărie, ce-i drept, alea mai murdare și mai obositoare, dar ne plătesc mult mai bine decât am putea noi să o facem aici, în curtea noastră. Din când în când, mai trimit câte un jandarm care ne dojeneste pentru că uitam să dam înapoi uneltele pe care le-am împrumutat de prin vecini, iar laptele de la vaca aia grasă și bună de muls, numită bugetul de stat, pe care l-au băut doar unii dintre aleși.

Știu, se putea mult mai bine, dar eu mi-am pus de multe ori întrebarea, cum ar fi arătat România în afara Uniunii Europene. Un răspuns l-am putea primi dacă ne-am arunca o privire în ograda vecinilor, Ucraina, Serbia sau Republica Moldova.

La mulți ani, Europa!!!

Articole create 6

2 comentarii la „La mulți ani, Europa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus